mercoledì 26 marzo 2008

Tigara si copii....

  • Desi fumatul, se spune ca ar fi aparut acum 3000 de ani, in America Centrala, legatura dintre tutun si cancerul la plamani a fost descoperit pe timpul tineretii mamei mele. La fiecare tigare, un fumator expira peste 3700 de substante chimice dintre care 200 otravitoare si 50 de substante cancerigene. Fumul expirat de un fumator sau cel care provine de la o tigare arzanda conduce la fumatul pasiv si este periculos pentru cei din jur, mai ales pentru copii. Acest fum periculos mareste riscul de aparitie al infectiilor aparatului respirator, urechilor si poate mari riscul de moarte subita la sugari.
    Cel mai potrivit moment pentru ca o femeie sa se lase de fumat este atunci cand apare o sarcina sau atunci cand ea este planuita. Daca o femeie insarcinata continua sa fumeze placenta va absorbi substantele din tigara, precum nicotina si monoxidul de carbon. Femeia insarcinata trebuie sa evite si fumatul pasiv, care poate cauza probleme de sanatate copilului. Riscurile pe care le aduce fumatul in timpul sarcinii sunt:
    Sanse sporite de avort
    Nastere prematura, inainte ca plamanii copilului sa fie complet dezvoltati
    Greutate foarte mica a copilului.
    IQ scazut al copilului
    Femeia care renunta la tigari in timpul sarcinii trebuie sa stie ca reluarea obiceiului dupa nastere nu este deloc indicata. Chiar daca mama nu fumeaza in apropiera sugarului, acesta este totusi amenintat de substantele daunatoare pe care le primeste prin laptele matern.