mercoledì 26 marzo 2008

Nasterea si traditiile romanesti

PRIMA BAIE

In apa de la prima baie traditia spune ca trebuie sa se puna:

Busuioc ca sa fie atragator copilul mai ales daca este fata
Grau sa fie cinstit
Marar sa fie placut ca mararul in bucate
Menta si romanita sa creasca usor si sa fie sanatos
Maciulii de mac ca sa doarma bine
Seminte de canepa ca sa creasca iute
Pene ca sa fie usor ca pana
Apa sfintita sa fie copilul curat ca aceasta
Lapte dulce
Oua sa fie sanatos si plin ca oul care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie din a 2-a zi
Bani

Moasa dupa ce scoate banii, conform traditiei se duce si pune apa de la baia acestuia la radacina unui mar sau par pentru a creste copilul frumos si sanatos ca pomul respectiv. Apoi moasa se aseaza pe covata intoarsa si femeile o inconjoara de 3 ori, dansand si chiuind. Dupa toate acestea, moasa trebuie sa sara peste covata, cantand si provocandu-le pe nepoatele care-si doresc un copil astfel:
"Hai, sariti peste covata,S-aveti si voi cate-o fata Dar sariti mai naltisor,S-aveti si cate-un fecior"
La sfarsit ea duce copilul si-l da nasilor, care-i pun bani pe piept dupa care il da mamei care o cinsteste cu un pahar de rachiu.

BOTEZUL

Traditia MOASEI legat de botezul copilului mai este foarte puternica la romani.In traditia romanilor din Transilvania, Banat si Oltenia, rolul MOASEI la botez este foarte important. Ea duce copilul la biserica si spune "duc un pagan si voi aduce un crestin", iar la intoarcere spune "am dus un pagan si am adus un crestin". Nasii cand iau copilul de la moasa pun un ban de argint jos pentru a o plati. In Oltenia, traditia merge mai departe, pentru ca MOASA copilului merge apoi in ziua de Sf. Vasile la casa copilului cu un colac si un ban de argint, cadouri pentru copil si parinti, si cu colacul pus pe capul copilului il da de grinda, urandu-i acestuia sa creasca mare, sanatos si cuminte. Apoi MOASA este asezata la masa si ospatata cu toata cinstea.