venerdì 10 ottobre 2008

Mirele

Tinuta

Camasa concentreaza cele mai multe credinte legate de soarta viitorului mire. Ca si cea a miresei, camasa mirelui trebuie sa fie noua. Ea va fi cusuta de catre mama acestuia sau de catre mireasa. In Gorj, exista credinta ca e bine ca la nunta mirele sa poarte o camasa lucrata de mama lui, si nu de mireasa, caci aceasta o putea "descanta", sa il faca supus ei. Camasii se asociau celelalte piese ale costumului traditional: pieptar, puba, ipingea, costum schilaresc, brau.
Insemnele

La caciula sau la palarie, se punea o floare si un ban din aur sau flori si cate o pana de paun. In piept, poarta o floare din buchetul miresei si un fir de planta vesnic verde, cinci, trei sau un banut de aur, toate cusute pe o batista brodata cu beteala.

Gesturi rituale

In Bucovina, mirele tine mereu in mana o batista oferita de mireasa, pentru a nu apuca nimic cu mana goala, "dandu-si" astfel "norocul".
In Biserica, cand mirii stau in genunchi, mirele incearca sa prinda rochia miresei sub genunchi, in credinta ca, astfel, el va stapani femeia lui.