venerdì 10 ottobre 2008

Drumul spre Biserica si in Biserica

Structura alaiului


Deplasarea pe drumul spre Biserica se realizeaza pe jos, in carute si calare, in functie de distanta si intr-o ordine dictata de ierarhia rangurilor ceremoniale ale ficarui participant.
Structura alaiului este aceeasi in Muntenia, Oltenia si Moldova, particularitatile fiind determinate doar de aspectul specific al vestimentatiei si al insemnelor ceremoniale. Ordinea este urmatoarea:

Inaintea alaiului este purtat bradul sau steagul (in functie de zona), de catre bradasul ales de mire. El merge calare si scutura mereu de brad. Acesta este impodobit cu panglici, fire de lana rosie, flori din hartie colorata si cu stergar de borangic. In varf are un clopotel care, datorita prestigiului metalului si zgomotului produs de acesta, se crede ca sperie duhurile rele si inlatura farmecele.

Cumnatul de mana flancheaza mirele impreuna cu nasul. In spatele lor merge mireasa insotita de sora de mireasa si de nasa.

Vornicii si drustele, in grupuri separate sau perechi, merg in spatele miresei, dar pot fi plasati si lateral, incadrand mirii, avand astfel posibilitatea sa isi exercite mult mai eficient rolul protector in fata eventualelor obstacole si incidente neplacute. Tot ei rostesc strigaturi, adesea ironice, cu referire la deliciile vietii de fata sau fecior, care au incetat deja pentru miri. Daca intalnesc oameni pe drum, ei le ofera bautura in cinstea mirilor.

Daca deplasarea se face in carute, mirele merge in fata cu nasul si cumnatul de mana, urmat de alta caruta, in care se afla mireasa cu nasa, sora de mireasa si drustele.

Urmeaza lautarii si apoi cuscrii (de regula socrii mari si eventual socrul mic, soacra mica ocupandu-se indeaproape de masa ce se va da in cinstea mirilor). Ultimii sunt nuntasii.
Pentru ca mirii sa aiba belsug in viata, oamenii ii intampina cu galeti pline cu apa. Exista insa posibilitatea ca, pentru suparari mai vechi sau invidii, dusmanii incearca sa intampine alaiul "cu sec", adica cu galeti goale sau chiar sa arunce asupra lor cu cenusa. Pentru protectie, mirii au asupra lor usturoi, un fir de busuioc sau chiar tamaie. In plus, in atributiile vornicilor si ale drustilor, intra si evitarea unor asemenea fapte.


Amenajarea Bisericii


Pe masa pentru cununie se aseaza cununiile, Evanghelia, sfesnicele, un brau care va servi la legarea mirilor cu nasii codusi de preot cand se vor rasuci pe dupa masa. Nasa va trimite doi colaci mari, impletiti si decorati cu frunze si pasari. In colaci se infige o ramura de planta vesnic verde, impodobita cu ciucuri rosii. De asemenea, pe masa trebuie sa existe un castronel cu miere, ca sa le fie viata dulce, si o sticla cu vin. Biserica nu se orneaza cu flori, caci in ortodoxie acestea au un rol bine determinat, si anume spre inchinare si nu pentru om!


Intratul in Biserica


Preotul asteapta alaiul in usa si ii invita in "casa Domnului". Primul intra nasul, impreuna cu mirele, apoi mireasa, insotita de nasa. Aproape concomitent intra vornicerii, drustele, cuscrii si o parte din nuntasi. Sub picioarele mirilor, cineva din familia mirelui asternea un covor, o cuvertura sau alta tesatura din lana. Pe ea aveau sa isi jure credinta, unul altuia - mirii. Cand nu se platea oficierea slujbei, tesatura ramanea preotului, impreuna cu colacii, ca dar pentru cununie.