venerdì 10 ottobre 2008

Contractul prenuptial



Mare e bucuria visului implinit, a casatoriei care e pe cale sa se incheie. Exista insa si cupluri care inainte de a rosti " Da " simt o teama perfida care li se strecoara in suflet si o indoiala umbrindu-le fericirea. Oare vor fi in stare sa ia decizii impreuna, astfel incat sa fie deopotriva multumiti ? Si daca da, le poate da cineva garantii linistitoare ? Raspunsul e unul singur: contractul prenuptial.
Putina istorie

Intr-o vreme in care moartea era considerate singura in masura sa stinga efectele unei casatorii, intelegerea prenuptiala a fost adoptata in mai toate statele americane, ca o masura de a garanta drepturile de proprietate ale viitorilor soti. Cu toate acestea, inainte de 1970, aranjamentele care prestabileau drepturile de proprietate dupa divort erau nule in tot cuprinsul SUA ; mai multe instante se pronuntasera ferm impotriva lor, apreciind ca aceste intelegeri violeaza siguranta publica, prin legalizarea principiului de probabilitate a divortului. Cativa ani mai tarziu, o serie de instante americane au urmat precedentul creat de Curtea Suprema din Florida, aproband validitatea contractului prenuptial care includea clauze privind eventualitatea divortului, proclamand ca intelegerile de acest fel sunt fair play si rezonabile deopotriva.
In 1976 aveau sa se adopte asa-numitele norme privind uniformizarea contractului prenuptial (Uniform Premarital Agreement Act - UPAA), in fapt, un ghid de rezolvare a problemelor ce puteau fi ridicate justificat in cuprinsul unei intelegeri premaritale. UPAA stabilea ca intelegerea premaritala se adreseaza, printre altele, modificarii ori inlaturarii suportului financiar dintre soti si ca dispozitiile ei se refera la soarta averii dupa separare, desfacerea casatoriei ori deces, drepturile de proprietate si procedurile de aplicare a asigurarii pe viata a unuia dintre soti. UPAA ingaduie viitorilor soti sa se inteleaga si asupra oricaror alte probleme, cu singurul amendament ca respectiva conventie sa nu incalce siguranta publica ori normele privind legea penala si sa nu afecteze sub nici o forma drepturile copiilor. Astfel, s-a aratat ca este valabil contractul prin care viitori soti prestabilesc religia copilului inca nenascut, dar este nula de drept clauza prin care unul dintre soti se sustrage obligatiilor de a contribui la cresterea si educarea progeniturii.
Ce se poate si ce nu se poate conveni printr-un contract prenuptial

La ora actuala, contractul prenuptial cel mai bine reglementat este in America. Potrivit UPAA, pentru a fi valid, contractul prenuptial trebuie semnat de ambii soti, care trebuie sa aiba capacitate contractuala deopotriva si sa participe la intelegere de bunavoie. Partile sunt obligate, inainte de incheierea contractului, sa-si declare cu onestitate toate obligatiile financiare si toate proprietatile afectate de sarcini. Cu toate acestea , daca unul dintre soti avea sau ar fi putut avea informatii referitoare la datoriile financiare ori de proprietate, contractul prenuptial ramane valabil, chiar daca cealalta parte a ascuns sau a uitat sa specifice sarcinile ce-i revin. Desi nu toate statele au adoptat in totalitate UPAA, juristii americani au convenit ca o instanta nu poate schimba termenii contractului prenuptial, atunci cand unul dintre soti este lasat fara un suport material decent, dupa divort, ori cand este eliberat de sarcinile sale de a-si sustine financiar perechea in timpul casatoriei. Partile trebuie sa stie din timp ca instanta este in masura sa distinga intre o intelegere premaritala care nu asigura unuia dintre soti resurse financiare pentru intretinere si un acord care este rezultatul unui targ prost facut. De exemplu, intr-un dosar celebru (Cantor vs. Palmer), Curtea era chemata sa judece crerea sotiei de a schimba termenii contractului prenuptial prin intelegerea premaritala, femeia, care se consultase cu un consilier juridic independent inainte de a semna acordul, renunta la toate drepturile sale asupra averii barbatului sau, cu conditia ca acesta sa-i transmita prin testament toate proprietatile lui. Cum barbatul intarzia sa moara, iar ea nu se putea bucura de mostenirea pe care asteptase sa puna mana, a cerut instantei sa anuleze contractul prenuptial. Curtea, in schimb, a retinut ca desi barbatul era de fapt mai sanatos decat crezuse sotia sa, femeia avusese destule informatii asupra starii lui de sanatate inainte de a semna intelegerea.
Avantajele contractului prenuptial

Dincolo de aspectele ce pot parea meschine, contractul prenuptial prezinta cel putin avantajul ca administreaza banii si timpul viitorilor soti. In cazul existentei unui contract prenuptial, divortul devine o formalitate facila, caci toate aspectele legate de aceasta chestiune se pot stipula in contractul prenuptial, iar averea celor doi soti urmeaza sa fie distribuita dupa dorinta cuplului. Persoanele care au trecut prin experienta neplacuta a unui divort prelungit si mizerabil stiu cati nervi si bani se prapadesc cu taxele, martorii si expertii, de-a lungul unui razboi in instanta.
Din punct de vedere juridic, aranjamentul prenuptial poate sa fie atat de explicit si de lung cat e nevoie si poate acoperi cate aspecte isi doresc cele doua parti. Unul dintre cele mai frecvente se refera la bunurile familiale. Cand unul dintre soti este implicat intr-o afacere de familie, el va dori de cele mai multe ori - ca si ceilalti membri ai familiei angajati in activitatile respectivei afaceri - sa o pastreze pe aceleasi criterii, " de sange ". La fel daca unul dintre soti acumuleaza substantiale datorii inainte de casatorie, e mai mult decat probabil ca cealalta parte va tine sa isi protejeze averea de creditorii sotului datornic.
Acordul poate reglementa si responsabilitatile sotilor privind ingrijirea copiilor din casatorii anterioare cat si a celor care urmeaza sa se nasca. Acest aspect poate fi de o insemnatate considerabila in instanta, atunci cand unul dintre soti intentioneaza sa renunte la cariera sa si sa se dedice cresterii copiilor.
Cel mai adesea, insa, disputele se nasc asupra modalitatii de impartire a bunurilor conjugale. Contractul prenuptial poate fi folosit pentru a conferi siguranta ca averea cuplului va fi corect disjunsa, ca aceasta va fi transferata de la un sot la altul, sau ca drepturile asupra ei vor fi impartite in mod egal de catre soti sau pe cote - parti. Toate aceste dispozitii si solutiile la situatiile care ar putea aparea pot fi stabilite intr-o maniera organizata si bine gandita in ceea ce americanii numesc " the prenuptial ".
Soarta acordului premarital in legislatia romaneasca

Timp de aproape un secol (1865 - 1954) intelegerea premaritala a fost in voga mai ales intre romanii de vita nobila, care se pare ca nu concepeau o casatorie fara semnarea prealabila a unui asemenea act. Cele mai importante casatorii primeau acest calificativ doar dupa ce capii celor doua familii puneau la punct pana in cele mai mici detalii modalitatea de a face din doua averi considerabile una sigura si mai mare. Preluat de la francezi, odata cu asimilarea Codului lui Napoleon (1807) si transformarea lui in autohtonul Cod Civil, obiceiul acordului premarital parea ca se potriveste atat de bine romanilor incat nu va iesi niciodata din vigoare. Nu avea sa fie asa.
La 1954 Marea Adunare Nationala de atunci imprumuta integral Codul familiei sovietic si scoate in afara legii Contractul Prenuptial, cosiderandu-l degradant si imoral. " Schimbarea normelor privind casatoria la 1954 a avut si parti bune si parti proaste " este de parere un avocat specialist. " Pe de o parte punea pe baze noi, aas putea spune democratice, relatiile in cuplu, stipulandu-se principiul egalitatii dintre soti. Inainte, cand Codul lui Napoleon producea inca efecte la noi pe marginea acestei chestiuni, vaduva nici nu putea sa se recasatoreasca dupa moartea primului sot, ea fiind condamnata sa ramana singura, pentru tot restul vietii, chiar daca era foarte tanara. Prin introducerea Codului familiei, s-a ridicat aceasta interdictie dar s-a pus una noua, aceea de a incheia asa-zisul Contract de maritaj. S-a considerat ca acesta contravine bunelor moravuri si s-au stipulat norme noi privind mai multe aspecte pe care le ridica maritajul, printre care regimul juridic al bunurilor comune ale sotilor sau proprietatea in devalmasie. Adica exact ce acordul prenuptial poate sa evite. "
Pro si contra

Dupa 1989 singurul text de lege care nu a fost propus spre modificare ori atacat la Curtea Constitutionala, cu o singura exceptie, este Codul Familiei. " Dupa Revolutie, nu s-a demarat asa cum se astepta un proces al comunismului ", spune un avocat specialist. " Astfel s-ar fi putut declara anticonstitutionale toate legile de dupa instaurarea comunismului, deci si sovieticul Cod al familiei. "
Care sa fie motivul ? Specialistii sunt de pareri diferite si devin cu atat mai vehementi cu cat discutia se apropie de faimosul Contract Prenuptial. " Este imoral " spune un avocat care a ajuns la aceasta parere in cei 43 de ani de experienta juridica. " De ce ar fi nevoie de un Contract Prenuptial ? E un instrument sigur de santaj conjugal, e actul care pune cinic la punct divortul. Normal este ca oamenii sa se casatoreasca din dragoste, nu gandindu-se la cum s-ar putea capatui. "
Nu de aceeasi parere este unul dintre colegii lui care spune ca motivul adevarat pentru care romanii n-au de ce recurge la un asemenea aranjament este saracia : " Suntem o tara paupera. In primul rand intelegerea premartitala privind partea financiara ii priveste doar pe cei bogati care au ce apara prin semnarea unui asemenea acord. Dar restul? Atata timp cat se pune problema traiului din doua salarii, asupra carei chestiuni sa convina ei ? Ar fi stupid sa se discute ca unul castiga cu o suta sau doua sute de mii de lei mai mult decat altul, si prin urmare, bunurile comune sa nu se mai considere in devalmasie, ci pe cote-parti. "
Cat priveste abordarea problemelor legate de cresterea, educatia si religia copiilor, divergente posibile si eventuale intre soti, solutii in caz de infidelitate si multe altele, specialistii cred totusi ca ar fi o chestiune care ar preintampina multe neintelegeri, putand conferi o siguranta mai mare casatoriei.
Pana una-alta, in Romania nu se pot incheia contracte prenuptiale, pentru ca " nu exista baza legala ". Care ar fi solutia pentru un cuplu insistent si incapatanat ? Juristii va sfatuiesc : " Simplu. Oricine poate ataca bine argumentat la Curtea Constitutionala Codul familiei, pe motiv ca normele sale contravin Legii fundamentale. "