mercoledì 26 marzo 2008

Copilul si tata...

Care este de fapt rolul tatalui pe parcursul intregului proces al dezvoltarii copilului din scutec pana la tinerete? In primul rand, rolul biologic este de necontestat. Este nevoie de o celula a tatalui in egala masura cu cea a mamei pentru ca o noua fiinta sa ia viata. In primul an de viata, rolul tatalui in cresterea copilului este mai mult indirect, prin suportul oferit mamei. Acest suport este foarte important, caci bebelusul are multe nevoi carora mama trebuie sa le raspunda, dar si mama are nevoi, si de acestea se ocupa tatal.Dupa ce copilul implineste un an, in mod ideal tatal ar trebui sa devina mai activ in relatia cu acesta. Rolul tatalui incepand cu aceasta varsta este de a-l introduce treptat pe copil in viata sociala. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca pas cu pas tatal obisnuieste copilul cu regulile jocului, ale familiei, ale societatii. El este cel care trebuie sa puna limite copilului, sa ii interzica anumite lucruri (cu temei!), sa il obisnuiasca sa respecte unele reguli, la inceput simple apoi din ce in ce mai elaborate pe masura ce copilul are varsta potrivita pentru a se adapta acestora. Este important sa i se si explice aceste reguli.
In cazul in care tatal nu este prezent, nu este implicat in cresterea copilului sau pur si simplu esueaza in indeplinirea acestui rol, copilul poate deveni excesiv de rasfatat, egocentric, sa considere ca lui i se cuvine orice si sa nu tina cont de cei din jurul sau. Atentie insa! Nu trebuie sa confundam tatal care invata treptat copilul cu regulile jocului cu tatal sever si autoritar. Acesta din urma risca sa isi raneasca copilul, care isi poate pierde spontaneitatea si creativitatea in urma unui tratament prea dur. Ideal este ca tatal sa impleteasca in atitudinea sa limitele si iubirea intr-o relatie sincera cu copilul sau.Dupa trei sau patru ani, sau chiar mai tarziu este momentul in care tatal poate incepe sa initieze copilul intr-un sport, o activitate fizica in care relatia copilului cu propriul corp sa fie intarita, sau in explorarea naturii.
Tatal este cel care are rolul de a-i insufla copilului curaj pentru a explora lumea larga, si sa il sustina in aceste incercari.